18.11.2008 г.

АНАСОН
Pimpinella anisum L.

Едногодишно растение с 30 - 60 см стъбло. Приосновните листа са с дълги дръжки и цели бъбрековидни до яйцевидни петури, в основата сърцевидни, по края назъбени или нарязани. Стълбовинте листа са просто перести с 3-5 яйцевидни или обратно яйцевидни назъбени
дялове или са 2 до 3 пъти перести с линейно ланцетни дялове. Съцветието е сложен сенник със 7—15 главни лъча. в основата — без обвивка или само с едно листче. Цветовете са бели. Плодовете са 3 — 5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти юни—юли.


ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ

Плодовете и полученото от тях етерично масло.

КЪДЕ СЕ СРЕЩА ?

Отглежда се у нас като етеричномаслена култура и за ме­дицински цели главно в Първомайско, Хасковско, Бургаско и Чирпанско.

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ.


Плодовете на анасона поради богатото съдържание на етерично масло притежават отхранващо, антисептично и спазмолитично действие. Освен това те действуват потогонно и температуропонижаващо.
Приложение. Плодовете на анасона се ползуват с голяма популярност като средство за лекуване на кашлица от различен произход. Способствуват за разреж­дане и изхвърляне на бронхиалните секрети (секретолитично действие). Прилагат се при ангини, ларингити с присипнал глас, фарингити, хронични бронхити, брон­хиална астма. В народната медицина се използуват още при различни заболявания на стомашно-чревния тракт — гастрити, ентероколити с болезнени колики, при метеоризъм (газове) и др. Прилагат се още при заболявания на отделителна м система — възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна бо« лест и др.
В народната медицина анасонът се употребява за стимулиране на млечнат секреция у кърмачките.
Начин на употреба - Прави се запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета 1/2 л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена ча: преди ядене.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог