24.08.2009 г.

                                                           ВЕЛИГДЕНЧЕ

Описание: Велигденчето е многогодишно тревисто разтениес пълзящо и повдигнато стъбло,високо до 30см.Листата му са елипсовидниили обратно яйцевидни,назъбени,окосмени, скъса дръжка.Цветовете са бледосини,събрани в гроздовидни съцветия, с 4 листна чашка, с 4 листно венче и 2 тичинки. Плодът е многосеменна двугнездна кутийка.Цъфти през пролетта и в началото на лятото(април-юни)

Разпостанение: среща се из храсталаците и горите в цялата страна . Обича влажните почви.

    ДРОГА: стръковете на велигденчето- Herba Veronicae.
          Разтението се бере по време на цъфтежа ,суши се на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса.Опакова се в хранителни чували,пази се на сухо и проветриво място.
           Химичен състав:Дрогата съдържа гликозида аъкъбин,гурчиви и дабилни в-ва,етерично масло,сапонини,органични кисилини,смоли и др.
         
           Действие и приложение:Фармалогичните изледвание са доказали при експерименти върху животни, че екстрат от разтението понижава кръвното налягане ( Трутнева и съавт.,1971) Дрогата улеснява откашлянето и деиствува секретолитично при хронични бронхити и бронхиална астма. Гусев и съавтори са установили антибактериалнодействие по отношение на златист стафилокок и Ешерихия коли. Дрогата притежава диъретично действие.
    Народната медециная използва и при подагра, бъбречно камена болест,ревматизъм,възпаление на пикочния мехур,хронични койни заболявания и фурункули.Разтението, накиснато в разтително масло,се смята добро средство за лечение на гнойни рани и слънчеви изгарания по кожата.Хората, които се занимават предимно с умствен труд, е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче. Действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа


Действието на дрогата изобщо е слабо.
  
          Начин на приложение: Дрогата се прилага под форма на запарка. Една супена лъжица ситно на рязано велигденче се залива с 400 г кипяща вода . Оставя се да кисне в продалжение на 30 мин.Извлекат се прецежда и от него се приема3 пъти дневно по 120 г преди ядене

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог