22.08.2009 г.

бяла бреза

Описание. бялата бреза е дърво,високо до 20-30м с бяла кора,която е напречно напукана и се лющи в хоризонтална посока на ивици.Листата са почти ромбични,с дълги дръжки,заострени,двойно назъбени,отдолу светло зелени,отгоре  тъмно зелени и лъскави.Младите листа са слабо окосмени и отделят лепкав смолист секрет

Разпостаранение.Бялата бреза се спещаиз горите,в предпланинските райони на страната.Култивира се навсякаде като декоративно дърво

ДРОГА.Пъпките се берат през пролета(април-май) от по стари дървета преди разпукването им.Те се отрязват с клончетата и се сушат на сянка или при t до 30 градуса. Изсушените пъпки имат приятна мириза и стипчив вкус.Листата се берат през пролетта преди и пожреме на цъфтенето(май-юни).Съшат се на сянка или в сушилна при t до 30-40 градуса .Изсушените листа  отгоре са,тъмно зелени,а отдолу светло зелени, без миризма и с нагарчащ вкус.Корите се берат в ранна пролет като се съшат на слънце или в сушилна при t до 45 градуса .Изсушената кора отвън е бяла,а отвътре сивочервеникава,без миризма,с горчив вкус.Опакова се в бали.Съхранява се в проветриво и сухо помещение.

Химичен състав.Кората съдържа около10% от веществото бетулин,фитостерин,бетулозит,гаултерин,гликозиди,горчиви в-ва,сапонини.бетулоретинова кисилина,хидроксилактони,тритерпени,един стероид,около10%дъбилни в-ва, етерично масло,което се състои предимно от метилсалицилат, багрилни в-ва и др.батулинат се съдържа в тънкостените коркови клетки на кората като безцжетна маса.Пъпките съдържат около5%етерично масло . Листата съдържат 3% сапонини, спиракозид,смоли, 9% дъбилни в-ва от пирокатехиновата група,бетулаалбин,9% захар,инозит,горчиви в-ва,около  0,05% етерично масло,жълти бегрилни в-ва,витамин C, провитамин А и др.Основно действащо в-во в посочените дроги наред със сапонините е етеричното масло.




 Действие и приложение . Отвара от листа и пъпки на бреза повишават при отоци от сърдечен и бубречен произход.  Този ефект се дължи на каливия нитрат и флавоноидите,които се намират в най- голямо количество в листата (Ожаковски,1976). Диърезата е последица на усиленето отделяне на натриеви хлорни йоникакто при салидиуретици.Лечението се провежда под лекарски  контрол,тъй като отварата от брезови пъпки дразне силно бъбреците.В необходимата концетрация тя разтваря каманите в бъбреците и пикочния мехур.При лечение на ревматизам могат да се правят компреси със запарка от листа или със смачкани пресни листа .Премахва спазмите на гладката мускулатура на стомаха и червата.Запарката от пъпки,брезовия сок и катранът се използват при лечение на остри и хронични форми на екземи, при лечение на трудно заздравяващи  рани ,ерозии на кожата, при възпаление на кожата с гнойни огнища, лишеи, косопад.Според народната медецина запарка от млади листа на бреза се приема и при атеросклероза,разтройство на нервната система,като стимулиращо средство, при бъбречни и жлъчни колики,като противовъзпалително средство и витаминно средство.
Брезовия катран, получен при сухата дистилация на кората.има бактерецитно действие и влиза в състава на мехлема на Вишмевски,който се използва за лекуване на бавно заздравяващи рани,в състава на мехлема на Улкинсон, предписан за лечение на пъпки.лишей и др.

  Начин на приложение.Дрогата се прилага под формата на запарка .Една супена лъжица брезови листа( или брезови пъпки) се заливат с 400 г кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 20 мин.Извлекат се изпива на 3 пъти по 100 г преди ядене .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог