2.09.2009 г.

                                       ВРАТИГА


ОПИСАНИЕ: Вратигата е многогодишно тревисто разтение със силно разклонено в горната част стъбло,достигащо до 1м.Листата са последователни,текоперести,отгоре тъмнозелени,от долъ по- светли,долните с дръжки,а горните приседнали.Листчетата са продълговати,заострени,по ръба остро назъбени.Цветните кошничкиса златистожълти,с плоско цветно дъно,широки6-8 мм.Притежават силна неприятна миризма и горчив камфорен неприятен вкус.Семената са дребни,петоъгълни.Цялото разтение има харалтерна неприятна миризма.
     РАЗПОСТРАНЕНИЕ: У нас се среща по скалистите места,покрай реките и потоците,по тревистите места,между храсталаците и покрай пътищата в цялата страна.Оглежда се и като градинско разтение.
    ДРОГА: Цветовете на вратигата-Flores Tanaceti.
               Цветовете на вратигара се берат през юни-август.Сушат се на слунце или в сушилня при температурадо 30 градуса.Изсушената билка е с жълт цвят, характерна миризма и горчиво сладък вкус.Опакова се в хартиени чували или бали.Пази се на сенчесто,сухо и проветриво място.
       ХИМИЧЕН СЪСТАВ:Дрогата съдържа горчиви в-ва,флавоноиди,смоли,галова кисилина и 1%етерично масло.Етеричното масло се получавачрез дестинацияс водни пари.То е жълтеникава течност,постепено потъмняваща на въздуха,с камфороподобна миризма.Главна съставка на маслото е кетонът туйом ( до 70%от маслото ) . Цъдържа още терпени, туйол и борнеол.
    ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:Дрогата тонизира гладката мускулатура и засилва секрецията на стомашно-чревнив канал при запек,язва на стомаха и на дванадесетопраснека.Действува противовазпалително и болкоуспокояващо при колики и газове в червата,стомашни болки,ревматизъм.Увеличава амплитудата на сърдечните съкращения,забавя ритама на сърцето, повишава артериалното налягане.Етеричното масло усилва отделянето на жлъчен сок (при заболяване на черния дроб и жлъчния мехур),има противоглисно действие ( при децки глисти и острици-  Леклерк, 1935, Петков и съав.,1982),притежава антимикробно и антисептично действие.Дрогата е токсична, да се използува под лекарски контрол!
    Народната медецина  препорачва дрогата при пясак и камани в бъбреците и пикочния мехур и рпи възпалителни процеси в тях,при болезнена и нередовна менструация, външно за миене на косата при пърхут  и за бани при ревматизъм, при нервни разтройства,главоболие, подагра,малария и др.
  НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:Дрогата не трябва да се използва при бременност,тъй като може да предизвика аборт!При лечение на ревматизам се приготвя извлек с вино ( 50 г дрога се кисне в 1 л вино впродължение на 8 дни.Приема се по 30-40 г след две основни хранения ).При останалите заболявания дрогата се приема под формата на запарка.За лечение на глисти цветовете на вратигата се смесват с изсушени цветове от пелин и цвят от лайка по равни части.Една супена лъжица от тази смес се залива с 250 мл кипяща вода и се оставя да кисне до изтиване ,Извлекат се прецежда и с него се прави клизма.Запарка се приготвя, като 1 супена лъжицацветовеот вратигатасе заливат с 400г кипяща вода. Оставя се да изтине продалжение на два часа.От извлека се пие ч кафейна чашка3 пъти дневно преди ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог