30.11.2009 г.

ГАСТРИТ

ГАСТРИТ
Гастритат е възпалителна реакция на стомаха, която се получава в резултат от единични или многократни механични топлинни, химични,алергични ифекциозни и други вредни въздействия. Той протича остро или хронично. Заболяването има бърза еволюция.В зависимост от продължителноста на действие на причинителя на лигавицата на стомаха е увредена в различна степен.
   При остър гастрит заболяването се изразява със следните признаци: колики в областа на стомаха, гадене, оригване, сухота в устата,понякога повращане, повишена температура и др.( при ерозивен гастрит - и черни изпражнения поради кървене ). При остър гастрит билколечението е сиптоматично. Обикновено подобрението настъпва за няколко дни.
          Цветовете от  лайка имат противовазпалително действие върху лигавизата.Листата от мента показват анестетичен,спазмолитичен и газогонен ефект.Същевременно стимолират жлъчната и чернодробната функция и регулират ферментационите процеси.Листата от маточина се използуват , когато гастритат се придрожава и от невроза .Действуват спазмолитично, нервно успокоително и сънотворно.Имат и  благоприятен ефект и при функционални увреждания  на сърцето.Комбинацията от мента и маточина има добро комплексно действие при заболявания на стомашно - чревнив канал. Ако болния се оплаква и от запек, могат да се прибавят и кори от зърнастец в количетсво , необходимо за осигуряване на желания ефект.При билколечение на заболяването на стомаха се спазва и подходящ хранителен режим.
           Хроничен гастрит е хроничен възпалителен процес, при който настъпват морфологични изменения и атрофия или хипертрофия на лигавицата на стомаха в различна степен .Той може да бъде самостоятелно първично заболяване или да придружава друга болест- язва на стомаха и на дванадесетопрасника, хепатохолицистит, авитаминоза, хопоксемия и др. При хроничен гастрит често се нарушава чревната и жлъчната функция, което трябва да се има предвит при назначение на терапията .
       Хроничния гастрит протича с незначителни оплавания. а често и без симптоми.Различават се два вида обострания, затихване и ремисия.В чайовете. предписани за лечението му.трябва да се включват дроги с противовъзпалително ( посечените при  остър гастрит),спазмолитично и газогонно действие,а при атрофичен гастрит- и дроги, стимулиращи секрецията на стомашните жлези.За целта се използуват  лечебни разтения , съдържащи г о р ч и в и   в е щ е с т в а ( при остър гастрит са противопоказни ) и слузи .Горчивите гликозиди повишават апетита и подобряват апетита и подобряват храносмилането, но трябва да се има предвит, че лечебен ефект се постигаслед продължителната им употреба. Тази група вещества  се съдържат в следните дроги : стръкове от пелин, коренища от блатен аир,стръкове от водна детелина, стръкове от бял равнец, стръкове от червен кантарион (употребата на тази дрога е противопоказна при гастрит,придружен от язвена болест в острия стадий)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог