18.02.2011 г.

ВЪРБИНКА

Описание:Върбинката е многогодишно тревисто растение с право четириръбесто разклонено стъбло,високо до 1 м.Листата са срещуположни,яйцевидно ланцетни,грапави,покрити с власинки,долните са едри с дръжка,а горните-дребни,седящи.Цветовете са розови или лилави,събрани в класовидни съцветия.Чашката е петделна.тръбеста,венчето-петлистно,страснало,с 4 тичинки.Плодът е сух,разпадлив-разделя се на 4 орехчета.Цъфти от късна пролет до есента.
Разпостранения:Среща се из тревистите места и покрай пътищата из цялата страна .
 Дрога: Стръковете с цветовете от върбинка-Herba Verbenae.
 Надземната част на разтението се бере по време на цъфтежа(юни-август).Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40*С
  Химичен състав: Дрогата съдържа гликозидите вербаналин и вербенин,слузно и горчиво веществп, дъбилни вещества,етерично масло,съдържащо цитрал,терпени и терпенови алкохоли с камфорова миризма.
  Действие и приложение:
    Върбинката е добро укрепващо средство при изтощение, слабост,нервна и психическа умора.Предписва се още за засилване млечната секреция при кърмачки,при оскадна менструация,като диуретично средство при задържане на течностив организма,при възпаление на чрния дроб и далака.Отварата от дрога действа благоприятно при простудни заболявания и възпаление на устаната кухина( под форма на гаргара),както и при някои кожни заболявания,трудно заздравяващи рани( под форма на компреси).
    Според народната медецина върбинката се употребява като еметично средство ( за повръщане), при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при треска,малария,главоболие и др.
  Начин на приложение: Отварата се приготвя от 2 супени лужици нарязани стръкове и 500 гкипяща вода.Вари се в продължение на 5 мин. и след като изтине се прецежда.Приема се по 100 г отвара преди ядене 4 пъти дневно

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог